Album 2019 - Tropp 02

Edirne oppdatering - 16.01.2019

 

,

 

Takk til Sjømannskirken - 20.01.2019

 

Presanger og mer - 22.02.2019

 

Vårrengjøring og mating av gatedyr
- 01.03.2019

 

Fotball Cup - 18.03.2019

 

Rydding av Naula - 29.03.2019

 

Startskudd for Anti-plast kampanje
- 01.04.2019

 

Anti-plast kampanje - 13.05.2019

 

Syttende mai - 17.05.2019

 

Edirne tur - 24.05.2019

 

Plastic Fantastic - 29.05.2019

 

Skoleavslutning - 13.06.2019

 

Elever bistår skolen - 30.09.2019
(filmversjon)

ELEVER BISTÅR SKOLEN – VED Å RYDDE STRENDER

Like etter skolestart – høsten 2019 – stilte hundrevis av elever opp på stranden i Mahmutlar. Ikke for å bade og sole seg. Barna hadde et stort mål for øyet: Å hjelpe sin egen skole med rengjøring gjennom det kommende semester.

En stor gruppe elever reiste i busser mot Kargıcak enden og ryddet østre del av stranden, mens vi fulgte den gruppen elever som vandret fra skolen ned via sentrum av Mahmutlar, til Seven Beach. Ungene spredde seg der mot øst og vest for å få med seg den mest brukte delen av stranden i Magmutlar. De var alle godt synlig, både i gatene og på stranden. Mange nysgjerrige tilskuere fikk informasjon om hva ungene gjør for lokalsamfunnet vårt.

Det kan virke rart for oss nordmenn at vi setter i gang et slikt tiltak her i Tyrkia. I Norge er renhold av skoler innbefattet i skolens budsjett, et budsjett som kommunen står ansvarlig for å finansiere. Slik er det ikke i Tyrkia!

Skoler som ikke er private, kalles også her offentlige. Det vil her si at Staten betaler lønn til lærere og rektor. Utover dette, er det en rektors jobb å skaffe til veie midler for alt av skolemateriale, bøker, møbler, tavler, renhold – rubbel og bit!
De offentlige skolebygningene er heller ikke finansiert av stat eller kommune. Det er rike innbyggere og bedrifter som donerer penger til å bygge skolene. Innredning må det tigges penger til fra andre kilder, noe som gjør rektors hverdag atskillig mer travel enn hva vi er vant til i Norge.

Gleden var derfor stor, når elevene påtok seg oppgaven å rydde strender og annen natur, mot at pengegaver fra norske sponsorer benyttes til holde skolen deres ren.

Samtidig som at strendene ryddes for plast og annet søppel, lærer samtlige av skolens 1800 elever hvordan spesielt plastikk ødelegger vår planet. I tillegg har de fått i oppgave å lære dette videre, til foreldre og annen familie, til venner og bekjente – og mens de løper rundt på strendene med sine søplesekker, viser de alle som tilbringer tid der, at de heretter må benytte en av de mange søppelkasser, som kommunen og strandbarer har satt opp til dette formålet. 

Vinn-vinn og ytterligere vinn!

Rektor har fulgt speiderne våre nøye i mange år. I 2019 var han med oss i 17. mai toget og fikk et innblikk i norsk kultur. Han besluttet der og da å gjøre hele skolen til speidere, ved å bestemme at de skoleuniformene f.o.m. høsten 2019 skal være identiske med de uniformer speidere bruker i Tyrkia. En uniform er orange (slik vi har brukt de siste årene) og en er turkis. Det er utrolig morsomt å møte samtlige elever i de flotte nye uniformene.

Rektor ønsker oss velkommen til å bidra med gode ideer og han har nå til målsetting å vise skolesjefen i Alanya hva vi har oppnådd på en enkel skole her i Mahmutlar, i håp om at dette kan spres i hele skolesystemet. Vi ser med spenning fremover……

Barnas Brobygger har fått ha den store ære og glede – gjennom åtte år – å få bidra til å påvirke barns hverdag her i Tyrkia på så mange positive måter. Noe de tar med seg inn i sin egen fremtid og setter farge på Tyrkias fremtid.

Vi takker alle dere som hjelper oss med denne fantastiske oppgaven!

Vi retter en spesiell takk til PLS-teknikk a/s, som er vår største sponsor i vår store anti-plast kampanje – dere er et enestående eksempel for andre bedrifter!

Elever bistår skolen - 30.09.2019
(bildeversjon)

 

Hjemmestrikkede luer til Edirne - 25.11.2019

 

Høstens Plastkampanje - 01.11.2019

Det var en lykkelig gruppe speidere som storkoste seg med et solid tyrkisk måltid etter sin fantastiske innsats i kampen mot plasten. Vel bekomme!

Posted by Barnas Brobygger on Tuesday, 17 November 2020

 

 

Tannhygiene - 07.10.2019