Inflasjonen høsten 2018 knekker fattiges økonomi

01.11.2018 01:47

Nordmenn jublet da liren sanke til under det halve, Tyrkia ble igjen superbillig. Men konsekvensen ble en inflasjon på 25% i løpet av september måned og for tyrkiske familier med lav inntekt, ble dette en katastrofe.
Mange av de familier som har kommet i fra østre delen av Tyrkia i håp om et bedre liv i turistområdet Alanya, har vendt tilbake til sine hjemtrakter. De hadde rett og slett ikke råd til å bo i Alanya lenger.
De kom dit for mange år siden, da turismen steg til sine rekordhøyder. Det var utalige jobber i hotell- og restaurantbransjen. Utlendinger startet oppkjøp av leiligheter til den store gullmedalje og det var et enormt behov for arbeidskraft i byggebransjen. Deretter fulgte mer arbeid i servicenæringene. Men ikke noe vokser inn i himmelen.....

Store inntog av flyktninger fra Syria fortsatte i retning Alanya. Av samme årsak som tyrkerne fra øst selv hadde for et par tiår siden. Jobbmuligheter, spesielt i byggebransjen, hvor språkbarrierer ikke har videre betydning. Mange familier merket at det ble trangere og trangere både med jobbmuligheter og hjemmets økonomi.

Så fikk vi terrorbombing, demonstrasjoner og kuppforsøk - som i 2016 og 2017 la en enorm demper på turismen. Mange hoteller ble stengt og restauranter gikk konkurs. Antall jobber for de aller fattigste krympet til det minimale.

I 2018 var oppgangen i turismen soleklar - og til stor glede for turistene var også liren allerede lav.
Så smalt "bomben" mellom USA og Tyrkia. Etter at Tyrkias president ble gjenvalgt og Tyrkia samtidig ga presidenten mer makt enn tidligere, startet en verbal krig de to stormaktene mellom. I tillegg utførte de to landene noe tilnærmet en "religionskrig", hvor en imam og en predikant ble satt i varetekt - imamen i USA og predikanten i Tyrkia. Til slutt ble begge heldigvis satt fri - og gemyttene roet seg ned.

Men konsekvensene av det som har foregått på det øvre plan, har skapt økonomisk furore for Tyrkias del. Og mens landet slikker sine sår og jobber på videre for å føre landet fram mot de mål som er satt, lider de svakeste i samfunnet av "økonomiske verktøy og virkemidler" som har medført lirens kraftige nedgang og dermed en skyhøy inflasjon.

Tyrkia er i full gang med å rette opp skadene og liren klatrer fort oppover igjen, men mange, mange flere familier som en gang kom til Alanya for å bedre sine liv - de fikk kniven for hardt på strupen denne gang og er vendt hjem til sine fødesteder.

Dessverre finnes det atskillige familier som er født i Alanya, familier som har bodd i området i generasjoner - som ikke har noe annet fødested eller familie å vende tilbake til.
Hva med dem?

Tilstrømningen av syriske flyktninger øker på så enormt, at det har medført bl.a. utbygging av flere skoler i Alanya. Noe som har medført nye og bedre skoler, men også ytterligere kommunale kostnader - som skal innhentes fra områdets beboere.
Lærere på sin side har et annet problem å slite med: Flere og flere av klassens elever kan ikke engang snakke tyrkisk. Og hvordan lære dem tyrkisk, når lærerne ikke kan syrisk?
Mye går på fingerspråket, og langsomt lærer syriske elever ord som gjør at de kan fungere noenlunde språkmessig, men ikke mer. De har også et mye dårligere ståsted undervisningsmessig, da de fleste har bodd i flytningleire i opptil flere år får de endelig ble plassert på en skole i Tyrkia.
Tiden som går med på disse språkmessige problemene, går på bekostning av annen undervisning.
Men alt dette overskygges av en mye større tragedie. Blant de syriske familiene finnes det en enorm fattigdom. I tillegg til manglende økonomi, har mange, mange barn store traumer etter alt de har opplevd i Syria, på flukt og i leirene i øst.
Hva med dem?

Kjære snille nordmenn - vi håper dere gleder dere over å kunne besøke vårt vakre og gjestfrie land. Og vi håper mange flere av dere kommer hit nå som det er gunstigere enn på mange år å feriere i Tyrkia. Prisene i turistæringene skal nemlig ikke rammes av inflasjonen. Hoteller får store subsidier for å øke turismen. Heldigvis et økonomisk virkemiddel i riktig retning.
Dess flere turister, dess bedre blir det for alle dem som leter etter jobber for å fø sine familier - tenk på det og ta ferien her med god samvittighet!
Men vær så snill og husk på det lille ekstra bidraget dere kan også kan gi til alle dem som sliter (mer enn noensinne) i turistområdene.....

Vi ønsker dere velkommen til Tyrkia!